Erityisryhmien toiminta

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta

Turkan Ratsurinteen molemmat tallit, leiritila ja muut tilat on rakennettu erityisryhmille sopiviksi, esteettömiksi ja helppokulkuisiksi. Tallilla on käytössä kaksi selkäännousu ramppia ja jakkara, josta on helppo päästä ratsaille niin kävelevien kuin pyörätuolia käyttävien asiakkaiden.

Tallilla järjestetään sosiaalipedagogista hevostoimintaa ja vammaisratsastusta kehitysvammaisille, mielenterveyskuntoutujille ja erityisnuorille.

Toimintaa järjestetään yksityistunteina ja pienryhminä. Turkan turvalliset ja toimintaan sopivat hevoset ovat saaneet loistavia tuloksia asiakkaiden erilaisissa tilanteissa. Omatoimisuus on lisääntynyt, rohkeus kasvanut, sosiaalisten tilanteiden kohtaaminen helpottunut, motoriikka parantunut, lihasjäykkyys vähentynyt ja agressiivinen käytös vähentynyt. Tässä muutamia esimerkkejä, millaisista asioista ollaan saatu palautetta onnistuneesta toiminnasta.

Erityisryhmien toiminta keskittyy pääsääntöisesti iltapäiviin, mutta muutama ryhmä toimii myös iltaisin.

Turkan Ratsurinne yhdessä Mielenvireyden kanssa sai ESR rahoituksen kolmivuotiseen mielenterveyskuntoutujien Tolppa-hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on osallisuuden parantuminen ja toimintakyvyn ylläpitäminen luontoläheisten toimintojen avulla. Hanke aloitettiin 3/2018 ja jatkuu vuoden 2020 loppuun.
Hankkeen kuntoutujat käyvät torstaisin ja perjantaisin ryhmätoiminnoissa ratsastamassa, opettelemassa hevosten hoitoa ja maatilan töitä ja muita luontoa hyödyntäviä toimintoja.

Kesäisin järjestetään viiden päivän mittainen kehitysvammaisten leiri, jossa osallistutaan tallin toimintaan, ratsastetaan, tehdään laavuretki ja nautitaan yhdessäolosta.